Co se skrývá pod pojmem Evropský sbor solidarity? Příležitosti, zkušenosti, zážitky a mnoho dalšího. Jak to může vypadat v praxi pro vás sepsala dobrovolnice Monča.

Momentálně mám za sebou první 2 měsíce z mé devítiměsíční dobrovolnické činnosti v Badaloně, což je jedno z měst v aglomeraci Barcelony. V současnosti je mojí náplní práce pomáhat se sportovními aktivitami neziskové organizace v níž pracuji. Jednou z věcí, kterou dělám, je navštěvování místních škol a šíření povědomí o korfbalu, což je sport částečně podobný basketbalu, který se ale hraje povinně ve smíšených týmech s oběma pohlavími. Dále pomáhám se samotnými tréninky korfbalu i dívčího fotbalu a s organizačními záležitostmi ohledně místní amatérské ligy v těchto dvou sportech. Nyní plánujeme velké zakončení celé sezóny, na které budou pozváni i přátelé a rodiny všech hráčů. Poté se přesuneme do fáze plánování prázdninových aktivit, workshopů, soutěží a koncertů. Kromě toho také pomáhám při různých jednorázových akcích jakou bylo například charitativní prodávání růží a knih na den svatého Jordiho nebo celodenní výlet s dětmi k horským soutěskám. 

S ostatními zahraničními dobrovolníky sdílíme nejen ubytování, ale také spoustu zážitků. Často společně vaříme a dáváme si navzájem ochutnat to nejlepší z gastronomie našich zemí (u mě zatím jednoznačně vítězí dominikánské smažené banány, tzv. platanos), hrajeme o půlnoci pingpong se sousedy nebo chodíme na pláž hrát volejbal. 

O víkendech zbývá čas na cestování, a tak se mi poštěstilo navštívit Sevillu během jejích velkolepých jarních slavností, mohla jsem také obdivovat zdobené ulice v Gironě během festivalu květin a nebo poznávat skryté kouty Barcelony. Mám před sebou ještě dalších 7 měsíců, takže pevně věřím, že mě spousta skvělých zážitků ještě čeká.

Pokud by tě zajímalo víc o evropském dobrovolnictví a o tom, jak se zapojit, neboj se nám napsat. Rádi ti se vším poradíme, případně pomůžeme, abys mohl/a vyjet taky!