Tréninkový kurz „Media Pressure: How to Percieve it and Balance it“ byl projekt Erasmus+, který měl za cíl probrat s pracovníky mládeže to, jaký vliv na nás mají sociální sítě a media. A nejen na nás, ale hlavně na mládež, která je používá i několik hodin denně.

Došli jsme na to, že důležité je o tom mluvit. O vlivu sítí na psychiku. O možném vzniku závislosti, ale také třeba o prohloubení pocitu osamělosti nebo nezdravém srovnáváním se. A to vše může vést někdy až k depresím.

Buďme tady pro mládež, když budou potřebovat sdílet své pocity. Vytvořme prostředí, kde se budou cítit bezpečně o těchto věcech mluvit. Sociální sítě a média mají řadu výhod a jsou velmi užitečná, ale je dobré vědět, jak s nimi zacházet a že ony nás ovládat nemusí.

A jak se o těchto věcech bavit? Někdy to jde těžko, ale co třeba hravou metodou? Účastníci tréninkového kurzu vymyslely 6 deskových/karetních her na téma sociální sítě, média a jejich tlak na nás, psychické zdraví apod. Po skončení projektu byly prvotní podklady hotové a my, tým Brno for you, jsme věděli, že teď je na nás to dotáhnout do konce – do tvorby těchto her. A opravdu se to stalo!

Deskové a karetní hry jsme rozeslali všem účastníkům a ti už měli možnost vyzkoušet je s přáteli, s mládeží, s dobrovolníky ve svých organizacích atd. První feedbacky jsou pozitivní a my máme radost! Zdá se, že hry jsou užitečné, otevírají zajímavé téma, o kterém se chce mládež bavit, zpracování je velmi profesionální, návody dobře sepsané, takže teď už je jen používat víc a víc! Zábava a vzdělání patří k sobě a my jsme ohromně pyšní na všechny účastníky, že vytvořili vzdělávací hry, které mohou být používány, inspirují ostatní a mají nějaký dopad.

Děkujeme!