Není lepší ukončení léta než na Erasmu+. O projektu Agriculture 5 jsem se dozvěděla ještě ve zkouškovém, kdy jsem si nebyla jistá, jestli budu schopná vyjet. Zaujala mě možnost dozvědět se něco nového o oboru, o kterém jsem nic moc nevěděla a jsem hrozně ráda, že to nakonec vyšlo. 

Jako česká skupinka jsme se (až na našeho slovenského impostora) potkali už v autobuse z Prahy. Cesta byla dlouhá, ale nějakým záhadným způsobem se nám povedlo ji prospat. Po vystoupení jsme strávili pár hodin v druhém největším městě ve Slovinsku – Mariboru a pak následovala ještě hodinka vlakem do nedaleké Ormože. 

První oficiální den projektu jsme hráli seznamovací hry a navštívili vinařství Verus, kde jsme se seznámili s procesem výroby místních vín. Následovala ochutnávka sedmi vzorků a bojovka, při které jsme měli šanci poznat Ormož. Nechyběla ani wellcome párty, kterou jsme (stejně jako intercultural nights) strávili v hradním sklepě. 

Druhý den jsme se zaměřili na problematiky YouthPassů a rozdíly mezi formálním a neformálním vzděláváním. Jeli jsme se podívat taky na farmu, kde jsme se dozvěděli mnoho zajímavých informací o pěstování dýní a konopí. Nechali jsme se inspirovat a ve skupinách začali pracovat na business plánu, který jsme na konci projektu prezentovali. 

V následujících dnech jsme pokračovali ve skupinových aktivitách a práci na business projektech. Nechyběl ani workshop na téma mental health, volný čas u řeky a organizovaný výlet do Mariboru. Podívali jsme se i do místního pivovaru, kde jsme mimo zajímavých informací o výrobě měli i možnost ochutnat jejich světlé a tmavé pivo. 

O konkrétních businessech v oblasti zemědělství jsme se dozvěděli od Sáry z mládežnického centra v Ormoži, která má vlastní brand tělových másel – Puter a od pana Bezjaka, který pěstuje dýně a vyrábí z nich různé produkty. Nechyběly ani zážitkové překvapení v podobě jízdě na traktorech a na koních. 

I když byly momenty, kdy jsem se cítila, že je toho na mě moc – nové prostředí, lidi, náročný program, výměnu mládeže jako takovou jsem si užila. Odnáším si spoustu zážitků a informací nejen z oblasti zemědělství a businessu, ale taky mnoho soft-skills, které se mi budou hodit v dalších aktivitách. Zároveň se těším na další dobrodružství, které mi Erasmus+ přinese.

Projekt ovšem neskončil samotným odjezdem účastníků do svých domovů, ale vznikl i tzv. follow up, v podobě dýňové kuchařky. Tu pak otestovali účastníci v rámci halloweenské akce. Vy si ji můžete otestovat taky, stačí kliknout tady!