Hledáte vzrušující způsoby, jak prozkoumat Evropu a rozšířit své obzory? Ať už vás láká studium, dobrovolnictví, práce nebo jen cestování, Evropa nabízí širokou škálu příležitostí určených mladým lidem. Tak se na to pojďme podívat!

Najděte svou ideální příležitost

Existuje mnoho platforem, kde můžete hledat příležitosti pro mládež po celé Evropě. Zde je několik klíčových webů, které vám pomohou začít:

  • Eurodesk: Evropská informační síť pro mládež, poskytující komplexní a dostupné informace o mezinárodních příležitostech. Najděte si svou národní pobočku Eurodesk CZ, konkrétní pobočky pak najdete ve svých regionech.
  • Evropský portál pro mládež: Nabízí nabízí informace o příležitostech a iniciativách v jednotlivých státech i na unijní úrovni určených mladým lidem, kteří žijí, studují či pracují v Evropě.

Cestování po Evropě zdarma?

Chcete cestovat zdarma v 18 letech? Program DiscoverEU vám nabízí šanci získat bezplatnou jízdenku a prozkoumat díky tomu Evropu či její část, plán cesty už bude jen na vás.

Další z možností je účast na výměně mládeže nebo tréninkovém kurzu (ty už jsou více zaměřené pro pracovníky s mládeží). Tyto příležitosti vám umožní cestovat do zahraničí, ale není to dovolená zadarmo. Jedná se o vzdělávací aktivitu v rámci neformálního vzdělávání. Neznamená to však, že budeš sedět jako ve škole a poslouchat něčí výklad, učení probíhá primárně na základě tvého zapojení a následné reflexe. Aktuální nabídky k účasti můžete najít ve Facebookových skupinách, jako je Youth for Europe nebo v národních skupinách, například YouthOpportunitiesCZ, dále pak na našich stránkách či sociálních sítích).

Dobrovolnictví v zahraničí

Dobrovolnictví je skvělý způsob, jak získat zkušenosti a zároveň pomáhat. Evropský sbor solidarity  financuje jedinečné dobrovolnické zkušenosti po celé Evropě na dobu 2-12 měsíců. Můžete také prozkoumat další platformy, jako jsou:

Ať už jde o ochranu životního prostředí, rozvoj komunit či aktivity související s vaším studiem či zájmy, možností jak vyrazit a vytvářet lokální dopad je spousta.

Práce a stáže v zahraničí

Zajímají vás spíše pracovní zkušenosti v zahraničí? Pak koukněte na tyto stránky:

Pokud jste začínající podnikatel (do 3 let od založení živnosti), zvažte program Erasmus pro mladé podnikatele, kde můžete tzv. stínovat podnikatele v zahraničí (job shadowing) a získat tak cenné zkušenosti pro vlastní podnikání přímo z praxe.

Studium nebo praxe v zahraničí

Pokud jste studenty vysoké školy, doporučujeme také univerzitní program Erasmus+ (více informací naleznete na stránkách své fakulty či na příslušném studijním oddělení/oddělení pro zahraniční vztahy).  Existuje také příležitost absolvovat praxi v zahraničí v rámci studia VOŠ ve svém oboru.

Jakmile už v zahraničí jste, nezapomeňte zkontrolovat také síť ESN nebo Buddy Program, které vám poskytnou podporu během vašeho pobytu v zahraničí.

Bez ohledu na vaše zázemí existuje příležitost pro každého, jak prozkoumat Evropu novými a smysluplnými způsoby. Začněte své dobrodružství ještě dnes!

Potřebujete pomoct či poradit? Neváhejte nám napsat na info@brnoforyou.cz.